Waarop Letten Bij Het Kopen Van Een Loopband? (voordelen+tips) - 30 day challenges: 30 dagen fitness schema's (2024)

Thuis sporten heeft veel voordelen. Je hoeft niet naar de sportschool en je hoeft geen rekening te houden met anderen en de omgeving. Een loopband is een uitstekend middel om conditie op te bouwen en te onderhouden.

Dus waarop moet je letten als je een loopband wilt kopen? De belangrijkste factoren voor het beoordelen van een loopband zijn het motorvermogen, loopoppervlak, dempingssysteem, hellingshoek en het display. Deze moet je afzetten tegen jouw eigen trainingsdoelen en mate van gebruik.

Inhoudsopgave

Loopband kopen? Waarop moet je letten?

Door het grote aanbod van loopbanden en de verschillen in prijs, maximale belasting, maximale snelheid, loopvlak en aantal programma’s ben ik een tijd bezig geweest om de juiste loopband te vinden die past bij mijn doelstellingen en mijn gewicht. Ik wil jou deze moeite besparen. Ik heb diverse loopbanden voor jouw vergeleken zodat je een juiste keuze kunt maken. Let op! Er is veel kwaliteitsverschil dus ga niet direct voor de meest goedkope.

Bepaal eerst je doel met de loopband. Wil je naast lopen en rennen ook interval training of berg op- en afwaarts cardio? Moet de loopband inklapbaar zijn? Wat wil je zien op het display? Wil je de hellingshoek kunnen aanpassen?

Als je een duidelijk beeld hebt van wat je wilt dan kun je gerichter gaan zoeken.

Het gewicht van de loopband en het motorvermogen

De goedkope loopbanden hebben vaak een lichte constructie en een mindere kwaliteit motor.

Een beetje loopband moet personen van minimaal 130kg kunnen dragen. Daarnaast is de kwaliteit van de constructie bij goedkope loopbanden niet zo best. Dit gaat ten koste van de stabiliteit tijdens het hardlopen.

Het motorisch vermogen zou ik altijd zelf testen door de loopband op lage snelheid te zetten. Vervolgen probeer je om de loopband tegen te houden met je voet. Je bent verzekerd van een sterke motor als dit niet lukt.

Gebruik je de loopband voornamelijk om te wandelen dan heb je een groter motorvermogen nodig. Je hebt dan minimaal een 2,25 tot 2,5 PK motor nodig. Ga je voornamelijk hardlopen dan kun je met een lichtere motor af. Waarom? Omdat je minder contact hebt met de band waardoor de motor minder wordt belast.

Kijk niet alleen naar de sterkte van de motor maar ook naar het continue vermogen! Ga je hardlopen en gebruik maken van een hellingshoek? Kies dan voor een 3PK continue. 2PK continue zijn de lichte motoren voor mensen die lichter zijn dan 90KG.

Ook het geluid van de motor vertelt je iets over de kwaliteit van de motor. Zet de motor maar eens op hoge snelheid. De rollers en het aantal PK van de motor zijn bepalend voor wat je hoort. Grotere rollers zorgen voor een lager toerental. Een motor met meer kracht draait vaak op lagere toeren. Een lager toerental zorgt voor minder slijtage.

Ook jouw eigen gewicht is bepalend. Het gewicht dat een loopband kan dragen is namelijk gekoppeld aan het schokdempingssysteem en de motor.

Het loopoppervlak van de loopband

Afhankelijk van je doel bepaal je het loopoppervlak van de loopband. Als je voornamelijk gaat wandelen of joggen dan heb je een minder breed oppervlak nodig. Bij hardlopen of sprinten zal een breder oppervlak meer comfort geven. Minimaal 45cm is nodig als je gaat hardlopen. Dit zorgt voor een beter comfort en je stapt dan niet zo snel naast de band.

Waarop Letten Bij Het Kopen Van Een Loopband? (voordelen+tips) - 30 day challenges: 30 dagen fitness schema's (2)Mensen die wat langer zijn moet ook zeker naar de lengte van de band kijken. De loopbanden met een smallere loopvlak zijn ook korter. Meestal zo’n 140 cm. De loopbanden met een breder loopvlak zijn meestal 150 cm. Test dus voor jezelf om te kijken of je een natuurlijk pas kan nemen.

Ook moet je rekening houden met de dikte van de loopplaat. Ga je de loopband regelmatig gebruiken? Kies dan voor 20mm of meer (ook als je wat zwaarder bent dan gemiddeld)

Bij regelmatig gebruik is een loopmat van 2mm aan te raden. Deze slijt minder snel en geeft wat meer demping. Bij de basic loopmanden is die vaak tussen 1,5mm en 2mm.

Maximale snelheid van de loopband

Ook hier zie de kwaliteit van de loopband terug. De goedkope loopbanden hebben een maximale snelheid van 12 of 13 km/u. Voor de beginner die gaat wandelen of joggen kan dit prima maar ga je sprinten of hardlopen dan heb je een duurder model nodig dat maximaal 20 km/u aankan.

Dempingsysteem van de loopband

Naast het voordeel dat je geen last hebt van verschillende weersomstandigheden is de vlakke ondergrond een ander belangrijk voordeel. Wanneer we hardlopen moeten onze knieën de klappen opvangen. Naast goede schoenen is dan de ondergrond belangrijk. Bij een loopband zorgt het dempingsysteem voor een “zachte landing”. Je voelt als het ware de band licht veren. De schok wordt als het ware door de loopband geabsorbeerd.

Hellingshoek die de loopband kan maken

Niet alle loopbanden beschikken over een hellingshoek. Let daarop bij de aanschaf van een loopband.

De loopbanden die wel een hellingshoek hebben zijn meestal instelbaar tot 15%. De betere loopbanden kunnen tot wel 21%. Dit kan elektrisch of handmatig zijn.

Wat zijn de voordelen van een loopband dat een hellingshoek kan maken? Dat is natuurlijk om meer variatie in je training te brengen en sterkere been en bilspieren te krijgen! Met een hellingshoek spreek je bepaalde spiergroepen meer aan en kan je bijvoorbeeld specifiek gaan trainen voor een loopvakantie in een heuvelachtig gebied.

Mogelijkheden op het display en trainingsprogramma’s

De goedkope loopbanden hebben een vrij basic display. De betere loopbanden hebben veel meer mogelijkheden op het display zoals verschillende trainingsprogramma’s. Vraag jezelf af hoeveel je wilt zien en wat je nodig hebt. Is je doel alleen wandelen of wil je ook afvallen en vet verbranden? Misschien train je voor de marathon en wil je wedstrijdritme opdoen…

Waarop Letten Bij Het Kopen Van Een Loopband? (voordelen+tips) - 30 day challenges: 30 dagen fitness schema's (3)

Met een goed display is het altijd duidelijk wat je doet en wat je gedaan hebt. Daarmee kun je jouw vorderingen bijhouden. Op bijna alle loopbanden kun je wel je snelheid, afstand en tijdsduur meten. De betere loopbanden hebben uitgebreide trainingsprogramma’s beschikbaar.

De betere loopbanden beschikken over complete trainingsprogramma’s zoals cardio, interval en hartslag gestuurde trainingen. Kies voor een display om meerdere gebruikers in te stellen als je niet alleen gebruik maakt van de loopband.

Tegenwoordig hebben de moderne displays zelfs een televisie. Als je dat echt wilt kan dat maar ik zou het niet aanraden. Je kunt namelijk beter je aandacht bij je lichaam houden. Als je aandacht bij de TV is dan krijg je meer moeite om je evenwicht en je coördinatie. Zet in plaats daarvan muziek op.

Is de loopband opklapbaar?

Waarop Letten Bij Het Kopen Van Een Loopband? (voordelen+tips) - 30 day challenges: 30 dagen fitness schema's (4)Als je voldoende ruimte hebt thuis dan is dit misschien niet direct nodig. Maar zeker als je niet zo groot woont is het prettig als je de loopband na gebruikt kunt opklappen en opbergen. Voorheen ging deze mogelijkheid ten koste van de kwaliteit van het apparaat. Tegenwoordig is dit geen issue meer. Veel loopbanden hebben een soft drop systeem wat helpt bij het uitklappen in installeren voor gebruik.

Hartslagmeting en koppeling tablet/smartphone

Met een wat kleiner budget zal je ook een vrij basic display hebben op de loopband. In dat geval kun je eens kijken of een fitness app kunt koppelen aan de loopband. Fitness apps bieden een scala aan mogelijkheden en zorgen ervoor dat jij je minder verveelt tijdens je training. Je kiest uit verschillende trainingsprogramma’s of je loopt virtueel in een andere omgeving. Check wel even welke app compatibel zijn met de loopband van je keuze.

Een hartslagmeter kan je helpen bij je training. Wil je vet verbranden dan moet je een specifieke hartslagzone trainen. Met een hartslagband die je kunt koppelen met de software van de loopband kun je dit ideaal meten.

Onderhoud

Bij de meeste loopbanden is maar 1x per jaar half jaar onderhoud nodig. Je moet dan even wat siliconenspray onder de loopmat spuiten. De betere loopbanden kunnen zelfs onderhoudsvrij zijn. Check dit even bij de productdetails op de website waar jij je aankoop doet.

Ga je veel gebruik maken van de loopband dan zou ik kiezen voor een orthopedisch loopvlak.

Wat zijn de voordelen van trainen op een loopband?

Ik sport graag buiten…. Als het mooi weer is… Het grote voordeel van een loopband thuis is dat je kunt sporten wanneer je wilt en dat je al thuis bent. Hieronder nogmaals alle voordelen van een loopband thuis:

Geen rekening houden met verkeer: In de zomer buiten hardlopen is fijn omdat het licht is wanneer je gaat sporten. Daardoor wordt je gezien door het overige verkeer. Maar als we richting september gaan dan wordt het sneller donker. Hoewel ik tegen het verkeer in loop heb ik niet altijd het idee dat automobilisten mij zien. Tegenwoordig loop ik met reflectiemateriaal maar fijn is het niet. Op de loopband kun je ongestoord lopen!

Niet bonden aan tijden: In de winterperiode ben je meer gebonden aan tijden als je niet in het donker wilt gaan hardlopen. Binnen trainen op een loopband heeft dit nadeel niet!

Terrein/ ondergrond: In het donker lopen heeft nog een ander nadeel: je ziet niet altijd alle oneffenheden. Je loopt eerder tegen ongelijke stoeptegel, randen of kuilen. Op een loopband heb je een effen ondergrond en kun je gelijkmatig lopen. Wel zo fijn!

Loopband is minder belastend: De betere loopbanden hebben een goed dempingsysteem. Op straat lopen geeft een schok op je gewrichten wat minder het geval is bij een loopband. Zeker bij revalidatie is een loopband aan te raden!

Tips voor een goed gebruik van de loopband

In de sportschool zie ik mensen vaak een verkeerde houding aannemen op de loopband. Denk aan een juiste houding op de loopband! Sta rechtop, houd de schouders – handen en polsen – ontspannen tijdens het lopen.

Waarop Letten Bij Het Kopen Van Een Loopband? (voordelen+tips) - 30 day challenges: 30 dagen fitness schema's (5)Houdt de ellebogen in een hoek van 90 graden en zorg dat je handen niet boven je borstkas komen. Dit geeft een verkrampte en niet ontspannen houding.

Ga ook niet met je hoof voorover lopen maar houd je hoofd recht en je nek gestrekt. Dit zorgt ervoor dat je rechtop staat. Vooral als je gebruikt maakt van een hellingshoek is het belangrijk om aandacht te besteden aan je looptechniek. Blijf rechtop staan, zorg voor gelijkmatige passen en houd je bovenlichaam ontspannen en recht!

Als mensen moe worden zie ik ze nogal vaak de armleuning vastpakken. Deze is daarvoor niet bedoeld. De armleuning is bedoeld om je op de loopband te helpen. Als je de neiging hebt om de leuning vast te pakken dan is het tempo te hoog of de hellingshoek te groot.

Tot slot is het beter om muziek te luisteren in plaats van tv te kijken. Daardoor houd jij je aandacht bij je lichaam(s) (houding) en niet de tv wat je looptechniek ten goede komt.

Welke loopband raden wij aan?

Samenvattend kan ik drie goede loopbanden aanraden: De Cardiostrong TR30, Cardiostrong TX50 en de Kettler Track S8.

CARDIOSTRONG TR30 LOOPBAND

  • Lengte loopvlak 137cm Waarop Letten Bij Het Kopen Van Een Loopband? (voordelen+tips) - 30 day challenges: 30 dagen fitness schema's (6)
  • Breedte loopvlak 49cm
  • max snelheid 18km/u
  • motorvermogen continu 2,25Pk
  • max hellingshoek 12%
  • inklapbaar + transportwielen
  • 2 jaar fabrieksgarantie
  • ruim aanbod van trainingsprogramma’s

Trainingsprogramma’s bestaan uit hartfrequentieprogramma’s, video’s van virtuele parcoursen, loopwedstrijden, profielprogramma’s, en de mogelijkheid tot zelf gedefinieerde programma’s.

Het apparaat is eenvoudig te monteren en gemakkelijk te bedienen. Het loopoppervlak geeft goede demping wat fijn loopt.

Het apparaat is gemakkelijk op te bergen door het inklapmechanisme en transportwielen.

De TR30 is een prima basic apparaat met zeer veel mogelijkheden!

Klik op onderstaande button voor de beste prijs op BOL.COM Waarop Letten Bij Het Kopen Van Een Loopband? (voordelen+tips) - 30 day challenges: 30 dagen fitness schema's (7)

KETTLER TRACK S6 LOOPBAND

  • Loopvlak 140cmWaarop Letten Bij Het Kopen Van Een Loopband? (voordelen+tips) - 30 day challenges: 30 dagen fitness schema's (8)
  • Breedte loopvlak 50cm
  • maximale belasting 140kg
  • Motorvermogen continu 3PK
  • Maximale snelheid 20 km/u
  • Maximale hellingshoek 12%
  • Inclusief hartslagfunctie
  • Energy Deck dempingsysteem
  • Uitgebreid display: Trainingstijd, Snelheid, Afstand, Energieverbruik, Hartslag, Helling
  • Trainginsprogramma’s: hartslag, trailrunning, uphill programma’s, interval, routine etc

Deze loopband is geschikt voor intensief thuisgebruik en voor de getrainde sporter. Het aanpasbare display kan ook gebruikt worden voor de beginnende sporter.

Loopband is eenvoudig opklapbaar en kan gemakkelijk verplaats worden dankzij transportwielen.

De vele opties, de sterke motor en gewicht (frame) zorgen voor een stabiele training. De Kettler Track S6 valt op door zijn strak design, goede afwerkingen en vele opties.

Klik op onderstaande button om bekijk de beste prijs! Ik bestel bij BOL.COM vanwege snelle levering, gratis verzending en gratis retour zending. Waarop Letten Bij Het Kopen Van Een Loopband? (voordelen+tips) - 30 day challenges: 30 dagen fitness schema's (9)

CARDIOSTRONG TX50 LOOPBAND

  • Lengte loopvlak 152cmWaarop Letten Bij Het Kopen Van Een Loopband? (voordelen+tips) - 30 day challenges: 30 dagen fitness schema's (10)
  • Breedte loopvlak 51cm
  • Belastbaar gewicht 150kg
  • Maximale snelheid 20 km/u
  • Motorvermogen continu 3PK
  • Hellingshoek 15%
  • Inklapbaar + transportwieltjes
  • 2 jaar fabrieksgarantie
  • hartslagfunctie
  • Zeer ruim aanbod aan trainingsprogramma’s
  • Geschikt voor regelmatig en intensief gebruik

De Cardiostrong TX50 Loopband heeft een krachtige motor, een comfortabel loopvlak met een 3mm dikke orthobelt loopmat voor maximale gewrichtsbesparing.

Het zeer geruime aanbod aan trainingsprogramma’s biedt voor elke doelgroep voldoende variatie. 20 programma’s zijn gebruikersspecifiek en 2 hartslag gestuurd.

De trainingscomputer geeft de belangrijke waarden weer zoals tijd, afstand, snelheid, stijgingspercentage en calorieverbruik. Ook zijn virtuele simulaties geïnstalleerd.

Kortom: Deze loopband heeft een krachtige motor en biedt goede ergonomie. Het optimale gebruiksgemak, mooi en compact design en het comfortabel loopvlak bieden je een uitstekende trainingservaring. Dit is dus de robuustere versie van de TR30.

Klik op onderstaande button en bekijk de best mogelijke prijs! Ik bestel bij BOL.COM vanwege snelle levering, gratis verzending en gratis retour zending.Waarop Letten Bij Het Kopen Van Een Loopband? (voordelen+tips) - 30 day challenges: 30 dagen fitness schema's (11)

Waarop Letten Bij Het Kopen Van Een Loopband? (voordelen+tips) - 30 day challenges: 30 dagen fitness schema's (2024)

FAQs

Will I see results if I workout everyday for a month? ›

As a rough guide, you'll probably notice some initial changes in the first four to six weeks, but longer-term changes (what you're working toward) will often take around eight to 12 weeks. The good news is that you're likely to start feeling better quickly.

Does the 30-day challenge really work? ›

A 30-day challenge alone isn't enough to see changes that will last for the rest of your life. In fact, research suggests it takes an average of 66 days for a new behaviour to become an ingrained habit. However, it can provide a stepping stone to making healthier lifestyle choices and a foundation for improved fitness.

Does the 30-day squat challenge really work? ›

30-day squat challenge

Pros: This squat challenge will build your glutes, thighs, hamstrings and lower leg muscles. It'll help with balance and lower body strength. Cons: It neglects the upper body and core and over-works the lower body.

How many days of diet and exercise to see results? ›

The answer depends on your goals—whether you are improving your cardio, gaining muscle, or losing weight—and your fitness level. For example, people who are new to working out will typically see cardio and muscle gain within two to four weeks. In contrast, significant fat loss might take around four months or longer.

Will I lose weight if I workout everyday for a week? ›

Aim to exercise most days of the week. For even more health benefits, strive for 300 minutes a week or more of moderate aerobic activity or 150 minutes of vigorous activity. Exercising this much may help with weight loss or keeping off lost weight.

What happens if you workout everyday for 3 months? ›

Within three or four months, you'll see improved muscle definition and tone. After a full year of consistent effort, you may have reached one or more of your goals (more on that next) — and perhaps you'll be ready to set your sights even higher.

How much weight can you really lose in 30 days? ›

According to the Centers for Disease Control and Prevention, a reasonable and healthy weight-loss goal is one to two pounds per week. In one month, you can anticipate losing between four and eight pounds, and as much as 10 pounds if you follow a pretty strict plan.

What should I eat on a 30 day challenge? ›

Which Foods Are Allowed in the Whole Food Challenge?
  • Whole Grains. Quinoa, brown rice, oats, barley and farro are whole grains that have been super-minimally processed to get to your plate. ...
  • Vegetables. The more the merrier for the next 30 days. ...
  • Fruits. ...
  • Proteins. ...
  • Fats.
Sep 26, 2017

Do squats burn belly fat? ›

Squats can definitely help you lose belly fat, but they are only one part of the equation when it comes to weight loss. If you want to lose belly fat, squats can be an effective exercise to help build muscle, burn fat, and increase your overall strength.

Will 50 squats a day help? ›

To do bodyweight squats, you don't need any equipment. All you need is your body and enough room to lower your hips into a sitting position. And, if you're pressed for time, you can still benefit many muscle groups by doing 50 squats a day: Try doing 25 in the morning and 25 at night.

How many squats should I do a day to see results? ›

As a beginner, a safe approach is to start with 2–3 sets of 15 reps every other day. You can increase to 3 sets of 20 reps every other day as you get into better shape. As a fitness challenge, you can do 100 squats every day for 30 days.

How to tell if you're losing fat? ›

How to know when your body is burning fat
  1. An improved sense of well-being.
  2. A decreased appetite.
  3. An improvement in the way your clothes fit.
  4. Better-quality sleep and less snoring.
  5. An improvement in your mood.
  6. Better health parameters such as a lowering of blood pressure, decrease in chronic pain, or smoother bowel movements.
Aug 4, 2022

Can I lose noticeable weight in 2 weeks? ›

The amount of weight that can be safely lost in two weeks varies from person to person. However, a common recommendation is 1-2 pounds per week. This means you could potentially lose up to 4 pounds in two weeks in a healthy and sustainable way.

Is 1 month enough to see gym results? ›

How quickly you see workout results varies depending on a number of factors such as the type of fitness program you do, the effort you put into it, your nutrition, your sleep habits, and your recovery. However, most people can typically expect to see results within 2-3 months of starting a new fitness program.

What happens after 1 month of working out? ›

After a month of exercise:

Most of the improvements in strength and function are from more efficient nerve connections into the muscles, so that the firing patterns of your muscles is more selective and responsive. The blood vessels into the muscles have grown and become more efficient (angiogenesis).

How much weight can I lose if I work out everyday for a month? ›

Working out every day for a month can enable you to lose about 4.5 lbs., although the exact weight loss will depend on the type of workout and your weight. A well-rounded workout consists of aerobic activity, which you can do for one hour each day, and two days of strength training each week.

How long after starting exercise will you see results? ›

"When performed appropriately, exercise can lead to physiological changes in about eight to 12 weeks for most people," Gagliardi says. "This does not mean that everyone will respond to exercise in the same way. Some people may see and feel results in less than eight to 12 weeks, and for others, it may take more time."

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: The Hon. Margery Christiansen

Last Updated:

Views: 6101

Rating: 5 / 5 (50 voted)

Reviews: 81% of readers found this page helpful

Author information

Name: The Hon. Margery Christiansen

Birthday: 2000-07-07

Address: 5050 Breitenberg Knoll, New Robert, MI 45409

Phone: +2556892639372

Job: Investor Mining Engineer

Hobby: Sketching, Cosplaying, Glassblowing, Genealogy, Crocheting, Archery, Skateboarding

Introduction: My name is The Hon. Margery Christiansen, I am a bright, adorable, precious, inexpensive, gorgeous, comfortable, happy person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.