Cijena po kvadratu je 8600 eura: 34 luksuzne vile i rezidencije bit će gotove 2026., ali već ih 12 ima kupce (2024)

Pet godina nakon investicije od pet milijuna eura u boutique hotel San Canzian u Bujama, vlasnici Siniša Šare i Leopold Botteri s novim su partnerima u realizaciji druge faze investicije od 20 milijuna eura u gradnju 14 luksuznih vila i 20 rezidencija. Cijeli projekt kojim se San Canzian širi na još 36 tisuća kvadrata uključuje i zajedničke sadržaje poput kluba s wine i cigar barom, wellness centra i podzemne garaže. U pretprodaji je, kako otkriva suvlasnik Siniša Šare, već prodano 12 vila i rezidencija po cijeni od 8600 eura s PDV-om po četvornome metru.

Kupci su, kao i gosti hotela, svjetski putnici raznih nacionalnosti kojima je ovakav model investicije poznat, a u ovoj je fazi pretprodaje moguće kupiti još maksimalno dvije do tri jedinice nakon kojih će biti zaključena prodaja do samog završetka projekta koji je planiran za 2026. godinu. U tom trenutku cijena će biti oko 10.000 eura po četvornome metru, ne uključujući PDV. Sve vile i rezidencije imaju svoj grijani bazen. Vile imaju od jedne do četiri sobe i ukupne su površine od 154 do 360 četvornih metara uz vlastitu okućnicu od 500 do 1000 kvadrata, dok su rezidencije smještene u nizu, veličine su 70 do 205 četvornih metara i s vlastitom okućnicom od 50 do 100 kvadrata.

Boutique hotel San Canzian u Bujama

Privatni album

"Razvili smo istinski high-end turistički proizvod kojim smo spojili autohtonost Istre s inspirirajućom atmosferom i vrhunskom uslugom koju se trudimo pružiti. Hrvatska postaje destinacija gdje dolaze istinski "šmekeri" koji imaju vremena, volje i novca. To su gosti koji uživaju boraveći u prirodi i najčešće spajaju boravak kod nas s Italijom ili Dubrovnikom i Plitvicama, a ako je riječ o bračnom paru (eventualno s jednim djetetom), njihova potrošnja je oko 2000 eura po danu. Mi već sada imamo dva zaposlena na jednu jedinicu, dakle 58 zaposlenih na 28 soba u hotelu što vjerujem da u ovom trenutku nema nitko u Hrvatskoj. Educirani ljudi i vrhunska usluga su najvažniji za zadovoljstvo gosta. Nastavit ćemo s istim standardima jer smo s hotelom već sami sebi dokazali da to ima smisla", ističe Siniša Šare.

Boutique hotel San Canzian u Bujama

Privatni album

Zatvarat će na pet tjedana

Kad cijeli projekt bude gotov, u San Canzianu će raditi između 120 i 130 ljudi. Sada je odluka managementa da se hotel San Canzian zatvara 15. studenog na tri mjeseca kako bi se zaposleni odmorili i odradila priprema za novu sezonu. Kada bude završen i rezidencijalni dio plan je da se San Canzian uvijek zatvara 7. siječnja na pet tjedana budući da će za razliku od hotela luksuzne vile i rezidencije imati svoje vlasnike za koje je cilj ostvariti maksimalne rezultate u odnosu na uloženu investiciju. Oni objekte kupuju po sales & leaseback modelu što znači da ih nakon kupovine ostavljaju u zakup investitoru na 20 godina. Svoju nekretninu za odmor koriste tri tjedna po izboru tijekom godine, dok je sve ostalo vrijeme vila ili rezidencija vlasnika u najmu o kojem brine management San Canziana.

Ivana Labudović, direktorica razvoja San Canzian

Vedran Peteh/Cropix

"Sve izračune i projekcije očekivanih prihoda vila po modelu sales & leaseback za nas je kao ekskluzivni financijski savjetnik odradila konzultantska kuća Deloitte. Tako kupcima za prvih pet godina jamčimo prihod na investiciju od pet posto godišnje iako računamo da će imati očekivani prihod od sedam do 8,8 posto (na bazi 20 godina)", pojašnjava Ivana Labudović, direktorica razvoja San Canzian Hotel & Residences.

Replika Istre od prije 100 godina

Arhitektura novog luksuznog naselja koje je nastalo usred maslinika u unutrašnjosti Istre prati istarsku tradiciju i kulturu. Svi će objekti biti niskoenergetski i sagrađeni kombinacijom suvremenih tehnologija i autohtonih detalja poput obloga od istarskog kamena, stropnih tavela i kupa kanalica. Ideja iza dizajna prostora bila je replicirati Istru kao što je bila prije 100 godina. U vilama će biti namještaj koje potpisuje Piero Lissoni, a u suradnji s dizajnerom Borisom Ružićem investitor će izabrati hrvatske i talijanske manufakture koje će za njih izrađivati namještaj po mjeri. U klubu i cigar baru bit će i komadi Ralph Laurenta.

Boutique hotel San Canzian u Bujama

Privatni album

Boutique hotel San Canzian u Bujama

Privatni album

"Pioniri smo high-end turizma jer smo u unutrašnjosti Istre, usred maslinika, postigli cijenu od 8600 eura po kvadratu u pretprodaji. U planu nam je širenje našeg koncepta i na Braču. S vinarijom Stina na Braču usred vinograda otvorit ćemo boutique hotel koji će potpisati svjetski proslavljeni arhitekt hrvatskog podrijetla Smiljan Radić. Cijeli projekt trebao bi biti gotov 2027. godine. Vjerujemo da ćemo imati koncept koji će postati sinonim izvrsnosti na Braču, kao što je pozicioniran San Canzian u kojem smo po popunjenosti i cijenama u rangu najboljih. Noćenje u sezoni u hotelu ovisno o tipu sobe stoji između 500 i 2000 eura u vili. Primjereno smo skupi, a gosti nam stalno dolaze i vraćaju se jer smo razvili kompletan proizvod koji ima svoju priču", zaključuje Siniša Šare.

Vrijednost od 1,5 bilijuna dolara

Procjenjuje se da je globalno tržište luksuznog turizma već premašilo vrijednost od 1,5 bilijuna dolara te nastavlja i dalje rasti potaknuto nezasitnom znatiželjom bogatih turista koji su željni novih iskustava, pokazuju podaci najznačajnije svjetske organizacije u segmentu luksuznih putovanja Virtuoso, koja surađuje s više od 20.000 savjetnika za putovanja u više od 50 zemalja.

Prema Virtuoso Luxe Reportu za 2024., konzultanti predviđaju da će putnici koji traže luksuzne doživljaje biti zainteresirani za posjet dalekim odredištima i "once-in-a-lifetime" iskustvima. Upravo su luksuzna putovanja bila segment koji je bio predvodnik oporavka turističke industrije nakon zatvaranja zbog pandemije. Dosadašnji trendovi rezervacija za 2024. pokazuju da bi ova godina mogla biti još jedna rekordna kad je riječ o luksuznim putovanjima. Iz Virtuosa su objavili da više od polovice njihovih 20.000 savjetnika već bilježi rast potrošnje klijenata ove godine.

Cijena po kvadratu je 8600 eura: 34 luksuzne vile i rezidencije bit će gotove 2026., ali već ih 12 ima kupce (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Tuan Roob DDS

Last Updated:

Views: 6419

Rating: 4.1 / 5 (42 voted)

Reviews: 81% of readers found this page helpful

Author information

Name: Tuan Roob DDS

Birthday: 1999-11-20

Address: Suite 592 642 Pfannerstill Island, South Keila, LA 74970-3076

Phone: +9617721773649

Job: Marketing Producer

Hobby: Skydiving, Flag Football, Knitting, Running, Lego building, Hunting, Juggling

Introduction: My name is Tuan Roob DDS, I am a friendly, good, energetic, faithful, fantastic, gentle, enchanting person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.